wtorek, 29 kwietnia 2025

KALAFIOROWA ZUPA KREM



 Składniki - 

5 skrzydełek lub kawałek innego mięsa drobiowego 

4 duże ziemniaki 

1 duża marchew 

1 duża pietruszka 

Spory kawałek selera - korzeń 

Kawałek pory biała część 

1 mały kalafior 

Koper świeży lub suszony mała garstka 

2 kostki bulionowe, 1 ząbek czosnku,pieprz do smaku, 1 łyżka lubczyku suszonego lub świeżego 

2 łyżki śmietany, słonecznik prażony,grzanki natka pietruszki na wierzch.

Wykonanie - Mięso umyj umieść w garnku ,warzywa również ziemniaki odbierz ,umyj pokrój w kostkę i dodaj do garnka z mięsem .Dodaj przyprawy . Całość zalej wodą tak aby tylko przykryła składniki.


Całość gotuj aż wszystkie warzywa będą miękkie  następnie wyjmij mięso z zupy nie będzie nam potrzebne możesz zrobić z niego np potrawkę .Do garnka z zupą dodaj śmietanę i gotuj jeszcze około 2 minuty .Zdejmij garnek z ognia a zupę zblęduj na gładki krem . Zupę podawaj z grzankami , posypaną prażonym słonecznikiem oraz natką pietruszki .


 Smacznego ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz