Składniki
Farsz -
Pół kg łopatki mielonej
1 jajko
Majeranek,pieprz,2 łyżki sosu sojowego, łyżka bułki tartej
Ciasto na kluski -
Pół kg ziemniaków obranych i ugotowanych
1 jajko
Mąka ziemniaczana
Na początku obierz i ugotuj ziemniaki .Po wystudzeniu przecisnij je przez praske . Ziemniaki ubij równo w naczyniu i podziel je na cztery części , jedną część wybierz i odłóż na resztę ziemniaków a w puste miejsce nasyp tyle mąki ziemniaczanej aby było na równo z resztą ziemniaków , dodaj również jajko. Całość wyrób na gładkie ciasto .
Następnie zrób farsz . Mięso mielone podduś na patelni bez dodatku tłuszczu ponieważ mięso puści swój tluszczyk ,dodaj przyprawy. Gdy mięso ostygnie dodaj jajko i bułkę tartą . Całość dokładnie wymieszaj.
Odmierzaj po dwie łyżki ciasta formując w dłoni na kształt miseczki a następnie nakładaj porcję farszu i delikatnie zamykaj farsz w środku tworząc jajowate kluski . Postępuj tak do wykorzystania ciasta i farszu .
Kluski gotuj w wrzącej osolonej wodzie 6 minut od czasu wypłynięcia ich na wierzch.
Kluchy podawaj okraszone skwareczkami z boczku lub zarunienioną cebulką.
Smacznego ❤️
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz