środa, 7 maja 2025

KLUCHY ŚLĄSKIE NADZIEWANE MIĘSEM MIELONYMI

 Składniki 

Farsz - 

Pół kg łopatki mielonej 

1 jajko

Majeranek,pieprz,2 łyżki sosu sojowego, łyżka bułki tartej 

Ciasto na kluski -

Pół kg ziemniaków obranych i ugotowanych

1 jajko

Mąka ziemniaczana


Na początku obierz i ugotuj ziemniaki .Po wystudzeniu przecisnij je przez praske . Ziemniaki ubij równo w naczyniu i podziel je na cztery części , jedną część wybierz i odłóż na resztę ziemniaków a w puste miejsce nasyp tyle mąki ziemniaczanej aby było na równo z resztą ziemniaków , dodaj również jajko. Całość wyrób na gładkie ciasto .

Następnie zrób farsz . Mięso mielone podduś na patelni bez dodatku tłuszczu ponieważ mięso puści swój tluszczyk ,dodaj przyprawy. Gdy mięso ostygnie dodaj jajko i bułkę tartą . Całość dokładnie wymieszaj.


Odmierzaj po dwie łyżki ciasta formując w dłoni na kształt miseczki a następnie nakładaj porcję farszu i delikatnie zamykaj farsz w środku tworząc jajowate kluski . Postępuj tak do wykorzystania ciasta i farszu .


Kluski gotuj w wrzącej  osolonej wodzie 6 minut od czasu wypłynięcia ich na wierzch.



Kluchy podawaj okraszone skwareczkami z boczku lub zarunienioną cebulką.

Smacznego ❤️


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz