poniedziałek, 14 kwietnia 2025

PAMPUCHY

 Składniki -

Na zaczyn - 

2 łyżki mąki

Pół szklanki ciepłego mleka 

1 czubata łyżka cukru 

35 g drożdży świeżych 

Na ciasto - 

Pół kg mąki 

Pół szklanki mleka 

2 łyżki masła 

2 jajka 

Wykonanie - zacznij od zrobienia zaczynu .Wszystkie składniki na zaczyn umieść w miseczce i dokładnie rozetrzyj .Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 min  aż zacznie buzować i podwoi swoją objętość.

Po tym czasie dodaj do zaczynu wszystkie składniki na ciasto i wyrób elastyczne ciasto ,po czym znów przykryj ściereczką i odstaw na około 30 - 40 min do wyrośnięcia .

Gdy ciasto już wyrośnie uformuj z niego 13 gładkich bułeczek .




Bułeczki nakryj ściereczką i odstaw do wyrastania tylko tyle ile jesteś w stanie uparzyć na raz .Reszte schowaj do lodówki .I gdy zaczniesz parzyć jedną porcję drugą wyjmij już z lodówki do wyrastania .Pampuchy parzymy albo na czystej gazie zawiązanej na garnku z gotującą się wodą lub tak jak ja na sitku .Czas parzenia jednej porcji to okolo 16 min .

Po uparzeniu możesz podać je z ulubionymi owocami , śmietanką , jogurtem .
Ja podałam je z sosem zrobionym z jogurtu i cukru waniliowego oraz owocami. Smacznego! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz