Składniki -
Na zaczyn -
2 łyżki mąki
Pół szklanki ciepłego mleka
1 czubata łyżka cukru
35 g drożdży świeżych
Na ciasto -
Pół kg mąki
Pół szklanki mleka
2 łyżki masła
2 jajka
Wykonanie - zacznij od zrobienia zaczynu .Wszystkie składniki na zaczyn umieść w miseczce i dokładnie rozetrzyj .Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 min aż zacznie buzować i podwoi swoją objętość.
Po tym czasie dodaj do zaczynu wszystkie składniki na ciasto i wyrób elastyczne ciasto ,po czym znów przykryj ściereczką i odstaw na około 30 - 40 min do wyrośnięcia .
Gdy ciasto już wyrośnie uformuj z niego 13 gładkich bułeczek .
Po uparzeniu możesz podać je z ulubionymi owocami , śmietanką , jogurtem .
Ja podałam je z sosem zrobionym z jogurtu i cukru waniliowego oraz owocami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz