środa, 23 kwietnia 2025

BABECZKI CZEKOLADOWR Z BITĄ ŚMIETANĄ

 Składniki - 

2 szklanki mąki pszennej 

1 jajko duże 

2 płaskie łyżki kakao 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Pół szklanki oleju 

Pół szklanki cukru 

1 szklanka mleka 

Pół tabliczki czekolady deserowej 

Bita śmietana do ozdoby opcjonalnie posypka .

Wykonanie - 

Jajko utrzyj z cukrem na puszystą masę , następnie cienką stróżką wlewaj olej dalej miksując ,potem dodaj mleko . Mąkę ,proszek do pieczenia i kakao przesiej przez sitko do powstałej masy i delikatnie całość wymieszaj szpatułką.


Do ciasta dodaj posiekaną czekoladę i ponownie wymieszaj.Ciasto nakładaj do foremek i piecz w nagrzanym piekarniku do 165 stopni przez około 25 minut.

Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu udekoruj babeczki bitą śmietaną i posypką . Możesz też podać je bez bitej śmietany ale z nią smakują zdecydowanie lepiej.


Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz