Składniki -
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko duże
2 płaskie łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pół szklanki oleju
Pół szklanki cukru
1 szklanka mleka
Pół tabliczki czekolady deserowej
Bita śmietana do ozdoby opcjonalnie posypka .
Wykonanie -
Jajko utrzyj z cukrem na puszystą masę , następnie cienką stróżką wlewaj olej dalej miksując ,potem dodaj mleko . Mąkę ,proszek do pieczenia i kakao przesiej przez sitko do powstałej masy i delikatnie całość wymieszaj szpatułką.
Do ciasta dodaj posiekaną czekoladę i ponownie wymieszaj.Ciasto nakładaj do foremek i piecz w nagrzanym piekarniku do 165 stopni przez około 25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu udekoruj babeczki bitą śmietaną i posypką . Możesz też podać je bez bitej śmietany ale z nią smakują zdecydowanie lepiej.Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz