niedziela, 2 marca 2025

CIASTO LEŚNY MECH

 Składniki -

Na ciasto -

2 szklanki mąki pszennej 

1 szklanka cukru 

2/ 3 szklanki oleju 

2  płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 

3 jajka 

450g szpinaku mrożonego 

Na krem -

200 ml śmietanki 30 %

250 g setka mascarpone 

4 łyżki cukru pudru 

Kilka kropel aromatu waniliowego 

Do ozdoby wybrane owoce - granat borówki,maliny.

Wykonanie -

W pierwszej kolejności rozmrozić szpinak i odsączyć go z nadmiaru wody .

W misce ubij 3 jajka z szklanką cukru na puszystą , jasną masę .Potem cienką strużką pomału wlewaj olej cały czas miksując na wysokich obrotach do połączenia składników. Następnie dodaj szpinak i miksuj na najniższych obrotach do połączenia się składników .Na koniec dodaj mąkę i proszek do pieczenia przesiane przez sitko i wymieszaj również na najniższych obrotach do połączenia składników.

Ciasto umieść w blaszce lub tortownicy o średnicy 24 cm , wyłożonej papierem do pieczenia .Piecz 40 -45 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z opcją  pieczenia góra dół .Po 40 min sprawdź bo każdy piekarnik ma inną moc .





Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta zetnij z góry blat o szerokości 2 cm i pokrusz go ,dolny blat umieść spowrotem w blaszce, tortownicy.



Zacznij robić krem. Schłodzoną w lodówce śmietankę ubij na sztywno na wysokich obrotach ,po czym dosypuj po łyżce cukru pudru ciągle ubijając , dodaj również aromat waniliowy.Na koniec dodaj serek mascarpone i nadal miksuj na wysokich obrotach az krem stanie się gęstszy i puszysty.

Gotowy krem przełóż na blat który znajduje się w tortownicy a na wierzch kremu rozsyp równomiernie pokruszony 2 cm blat .
Całość udekoruj wybranymi owocami.


Ciasto przechowuj w lodówce 
Smacznego!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz