czwartek, 20 lutego 2025

FLAKI Z BOCZNIAKÓW

 Składniki -

Około 2 l wody

1 spora marchew 

1 pietruszka korzeń

Kawałek selera

1 mała cebula 

Około 250 g boczniaków 

 1 Łyżka masła 

2 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego 

Przyprawy-

1 Łyżeczka papryki słodkiej 

1 Łyżeczka pieprzu ziołowego 

2-3 liście laurowe 

5 kulek ziela angielskiego 

1 Łyżeczka suszonego lubczyku 

1 ząbek czosnku 

Spory plaster imbiru 

Po jednej kostce rosolowej i mięsnej 

1 płaska łyżeczka cukru 

Wykonanie - Warzywa i boczniaki pokrój w paski i duś na łyżce masła około 15 min.



Następnie całość zalej wodą , dodaj przyprawy. Całość gotuj az warzywa i grzyby będą miękkie .Na koniec dodaj komcentrat pomidorowy i gotuj jeszcze około 3 minuty .


Flaki możesz ugotować również na rosole który Ci został z poprzedniego dnia lub bulionie warzywnym wtedy zastąp wodę rosołem lub brulionem warzywnym .

Smacznego !!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz