Składniki -
Pół kg śledzi
1 duża cebula
1 papryka kolorowa
1 łyżka papryki słodkiej
Kilka ziaren pieprzu
1 łyżka octu
Olej
Wykonanie -Na samym początku wymocz śledzie w wodzie lub mleku około 4 godz.
W słoiku lub pojemniku przeznaczonym do żywności układaj warstwami cebulę, paprykę i śledzie . Każda warstwę skrop delikatnie octem i wrzuć na nią kilka ziaren pieprzu , możesz użyć również pieprzu kolorowego .Gdy słoik będzie pełen zalej całość olejem . Sprawdź czy olej dotarł wszędzie ,w tym celu delikatnie podważaj widelcem śledzie z brzegu słoika lub pojemnika . Całość zamknij szczelnie i odstaw do lodówki najlepiej na noc aby śledzie przeszły aromatem papryki . Śledzie w ten sposób możesz również przygotować na ostro jeśli lubisz , użyj wtedy papryki ostrej .
Smacznego !!! Już nie długo kolejne przepisy .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz