czwartek, 13 lutego 2025

ŚLEDZIE PAPRYKOWE

 Składniki -

Pół kg śledzi 

1 duża cebula 

1 papryka kolorowa

1 łyżka papryki słodkiej 

Kilka ziaren pieprzu

1 łyżka octu

Olej 

Wykonanie -Na samym początku wymocz śledzie w wodzie lub mleku około 4 godz.


Wymoczone i wypłukane śledzie pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz, pokrój w piórka i obtocz w łyżce papryki słodkiej. Paprykę kolorową pokrój w kostkę.

W słoiku lub pojemniku przeznaczonym do żywności układaj warstwami cebulę, paprykę i śledzie . Każda warstwę skrop delikatnie octem i wrzuć na nią kilka ziaren pieprzu , możesz użyć również pieprzu kolorowego .Gdy słoik będzie pełen zalej całość olejem . Sprawdź czy olej dotarł wszędzie ,w tym celu delikatnie podważaj widelcem śledzie z brzegu słoika lub pojemnika . Całość zamknij szczelnie i odstaw do lodówki najlepiej na noc aby śledzie przeszły aromatem papryki . Śledzie w ten sposób możesz również przygotować na ostro jeśli lubisz , użyj wtedy papryki ostrej .


Smacznego !!! Już nie długo kolejne przepisy .


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz