środa, 28 lutego 2018

KASZA ORKISZOWA BIO BABALSCY

Witajcie kochani dziś chcę wam napisać o zdrowej i pysznej kaszy orkiszowej . Zawiera ona  nienasycone kwasy tłuszczowe zmniejszające cholesterol a także zwiększające odporność organizmu. Kasza orkiszowa poprawia trawienie dzięki zawartości błonnika , jest bogata w witaminy A,D,E,PP , witaminy z grupy B oraz pierwiastki takie jak żelazo , cynk,fosfor,selen,magnez,miedź i wapń.Minerały te mają dobroczynny wpływ na włosy,paznokcie oraz skórę. Orkisz ma działanie przeciwzapalne,dodaje energii i niweluje zmęczenie .
Przyznam się wam szczerze że po raz pierwszy spróbowałam tej kaszy , jadłam już wiele kasz ale tej jakoś nie udało mi się spróbować .Kasza ta jest bardzo smaczna , ma podobny smak do kaszy jęczmiennej lecz jak już napisałam powyżej jest od niej o wiele zdrowsza .Kaszę orkiszową można podawać na wiele sposobów , bardzo dobrze smakuje z wszelkimi sosami,jest idealna do dań jednogarnkowych , super smakuje również gotowana na mleku , jest też fajnym dodatkiem do mięs .
Ja użyłam jej jako dodatku do pieczonego schabu w sosie grzybowym , danie te było bardzo smaczne . Nie będę pisała tu jak robić sos grzybowy bo chyba każdy go robić potrafi ale napiszę jak marynuję schab przed pieczeniem . Do marynaty użyłam -
1 łyżka miodu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka suszonego rozmarynu 
1 ząbek czosnku 
4  łyżki oleju 
całość mieszamy i nacieramy tym schab , następnie obkładamy go cebulą pokrojoną w krążki i odstawiamy w chłodne miejsce na ok godzinę . Po czy schab gotowy jest do pieczenia .
Gotujemy kaszę , przygotowujemy sos i sałatkę i pyszny obiadek gotowy .Firma Bio Babalscy posiada w swojej ofercie trzy rodzaje kaszy orkiszowej , drobną, średnią i grubą ja użyłam tej grubej .A wy lubicie kasze ? Jeśli tak to jakie jej gatunki ? Więcej o produktach Bio Babalscy znajdziecie na - http://biobabalscy.pl/ oraz na Facebooku - https://www.facebook.com/biobabalscy/  Polecam Bio Babalscy natura sama w sobie .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz