czwartek, 12 czerwca 2025

CARBONARA Z SZPARAGAMI


 Składniki - 

Pęczek szparagów 

Kawałek boczku 

100 g sera np parmezan

2 całe jajka i 3 żółtka 

Pieprz , sól, czosnek ząbek 

Makaron spaghetti lub dowolny 

Wykonanie - szparagi umyj pokrój odcinając główki . Dolną część ugotuj w osolonej wodzie 2-3 min .


Odcedź szparagi i dodaj do nich około 100 ml wody w której się gotowały i zblęduj .

Boczek usmaż na suchej patelni .

Zdejmij boczek z patelni i na pozostałym tłuszczu usmaż główki szparagów.
W misce wymieszaj 100 g sera z jajkami i żółtkami , dodaj pieprz , sól i czosnek.

Wystudzone i zblendowane szparagi dodaj do jajek z serem .
W międzyczasie ugotuj dowolny makaron . Usmażone główki szparagów ,boczek i makaron wymieszaj razem na patelni a następnie wlej sos szparagowo jajeczny i wymieszaj . Podsmażaj kilka minut na wolnym ogniu .

Carbonara z szparagami jest już gotowa . Smacznego .


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz