poniedziałek, 12 marca 2018

PIEROGI Z MIĘSEM Z MĄKI Z SAMOPSZY BIO BABALSCY

Hej kochani dzisiaj wpis kulinarny , chcę się z wami podzielić przepisem na pyszne pierogi z mięsem z mąki z samopszy .Ale najpierw napiszę wam parę słów o samopszy . Pszenica samopsza (Triticum monococcum L.) stanowi gatunek zbóż należący do rodziny wiechlinowatych. Dawniej uprawiano go na wielu terenach – od Atlantyku aż po Persję. Dziko samopsza występuje na Kaukazie, w Iranie, Afganistanie, Azji Mniejszej, na Bałkanach i na Krymie. Obecnie uprawia się ją niezwykle rzadko – niemal wyłącznie na Zakaukaziu. Ziarnosamopszy jest zebrane w ościstym i płaskim kłosie. Aby przygotować je do spożycia, trzeba poddać je łuskaniu. W regionach, w których uprawiano to zboże do dzisiaj funkcjonują jego lokalne nazwy. Grecy określają je mianem „tiphe”, Turcy - „siyez”, zaś Włosi i Francuzi - „Le petit épautre” lub „piccolo Farro”, co oznacza „mały orkisz”. Obecnie na polskim rynku znalezienie produktów z samopszy jest nie lada wyzwaniem. Zostaje nam liczyć, że, na fali popularności dawnych gatunków pszenicy, kasza, mąka czy chleb z tego zboża wkrótce staną się dużo łatwiej dostępne. Wypieki z samopszy z pewnością są warte wypróbowania - mają delikatnie orzechowy smak oraz unikalną, lekko żółtą barwę, która wynika z wysokiej zawartości karotenoidów. 
Ja postanowiłam mąkę z samopszy wykorzystać do zrobienia pierogów a że wyszły one na prawdę przepyszne to pomyślałam że podzielę się z wami moim przepisem ,a więc do zrobienia pierogów potrzebujemy -
- pół ko mięsa mielonego 
- 1 cebulę
- przyprawy - pieprz , sól,pieprz ziołowy,majeranek,suszony lubczyk,kurkuma 
- do ciasta mąka z samopszy, odrobina oleju, przegotowana woda 
Najpierw z mąki z samopszy wody i oleju zagniatamy ciasto i wykrawamy krążki .Farsz - mięso przyprawiamy , cebulkę zeszklić na odrobinie oliwy dodać do mięsa wszystko razem dusimy dosłownie chwilkę czekając aż wszystkie soki nieco odparują . Nadziewamy pierogi , gotujemy w osolonej wodzie i gotowe , proste i szybkie prawda ? A jakie pyszne , ciasto z tej mąki jest bardzo kruche i delikatne ale jego smak bardzo pasuje do mięsa i te połączenie jest znakomite.
Myślę że mąkę z samopszy Bio Babalscy możemy wykorzystać do wszystkiego tak jak zwyczajną mąkę ale na pewno będzie znakomita do wypieku chleba oraz ciasta , próbowałam również zrobić z niej naleśniki wyszły również bardzo smaczne . Poniżej zdjęcie jak prezentują się pierożki :) smacznego :)
Więcej o produktach Bio Babalscy na - http://biobabalscy.pl/ oraz https://www.facebook.com/biobabalscy/ zapraszam .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz