Do przygotowania ciasteczek użyłam mąki kokosowej premium Olvita , którą możecie znaleźć tu - http://www.mojeeko.com.pl/shop/37-maka-kokosowa-premium-500g.html . Zanim przejdę do przepisu chciała bym wspomnieć że mąka kokosowa cechuje się bardzo wysoką zawartością błonnika , jest bogata w makro i mikroelementy oraz witaminy .
Więc przejdźmy do ciasteczek -
Składniki :
1\5 szkl .mąki kokosowej Olvita
1 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jaja
pół kostki masła lub margaryny
cukier waniliowy
2 łyżki wiórków kokosowych
1szkl. cukru pudru
Wykonanie: Jaja ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym , następnie dodajemy mąkę kokosową oraz mąkę pszenną i proszek do pieczenia , po czym jaja , masło i wiórka kokosowe z tego zagniatamy ciasto . Ciasto wkładamy na ok godzinę do lodówki do schłodzenia. Po tym czasie ciasto delikatnie rozwałkowujemy , piszę delikatnie ponieważ ciasto jest bardzo kruche , i formujemy ciasteczka .
Uformowane już ciasteczka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 - 35 min .Po upieczeniu i ostygnięciu spody ciastek smarujemy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej , czekolada według uznania może być gorzka lub mleczna ja akurat wole mleczną .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz